Storočnicu Kubalu oslávia sprístupnením on-line kolekcie jeho filmov

10.07.2023 Bratislava

Bratislava 10. júla (TASR) - Pri príležitosti storočnice Viktora Kubala sprístupnil portál DAFilms.sk kolekciu filmov legendy slovenskej animovanej tvorby. Diváci si môžu pripomenúť Kubalove dva dlhometrážne filmy i výber z bohatej krátkometrážnej tvorby. "Kolekcia celkovo ponúka desať filmov, sprevádza ju lektorský videoúvod Rudolfa Urca, filmového režiséra, dramaturga, pedagóga a publicistu," TASR informovala o programovom špeciále Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Ten pripomína, že režisér, animátor a výtvarník Viktor Kubal (1923 - 1997) patrí medzi zakladateľské osobnosti domácej kinematografie. Vytvoril stovky animovaných diel a svojím zanietením, vytrvalosťou a talentom podnietil zrod animovanej tvorby na Slovensku. "Nikto nespočíta, koľko kresieb a kresbičiek za svojho života namaľoval. Sú roztrúsené v stovkách novín, na stránkach časopisov, príležitostných publikácií a viacerých kníh. Sám hovorieval o presile nápadov, ktoré ho prenasledujú vo dne, ba niekedy aj v noci, o potrebe ich rýchlo zaznamenať, naskicovať, zachovať," hovorí o Kubalovi Urc, jeho spolupracovník, ktorý ho dobre poznal ako tvorcu, ale aj ako človeka.

Kubal už v detstve kreslil obrázky na filmový pás, neskôr absolvoval niekoľkomesačný filmársky kurz u profesora Karola Plicku. "Nový rozmer jeho tvorba nadobudla až vo chvíli, keď pochopil tajomstvo oživenej kresby. Statická kresba získala novú dimenziu - oduševnenie. Stala sa nositeľkou narácie, myšlienkou v pohybe," dodáva Urc.

Portál ponúka on-line aj Kubalove dva celovečerné filmy Zbojník Jurko (1976) a Krvavá pani (1980). Zbojník Jurko o Jurajovi Jánošíkovi, hrdinovi, ktorý nenávidí krivdu a sociálny útlak, je prvý slovenský celovečerný animovaný film. Podľa Urca je ukážkou nesmiernej vitality autora. "Prakticky sám v priebehu dvoch rokov zvládol réžiu, kresbu a animáciu dlhej metráže. Svetová kinematografia dovtedy nepoznala obdobný prípad," poznamenáva režisér a dramaturg. Hodnotí aj Kubalov film Krvavá pani, inšpirovaný legendou o krvavej Čachtickej panej, ktorý aj po rokoch púta divácku pozornosť. "Pre jedinečnú parodizáciu a precíznu konštrukciu príbehu zaradili tento film do medzinárodného fondu klasických filmových pokladov," uzavrel Urc.

Programový špeciál Viktor Kubal: Legenda slovenskej animácie prináša aj osem krátkych snímok. Je medzi nimi i prvý slovenský animovaný film Studňa lásky (1944), ktorý sa v čase vzniku nedostal do distribúcie, pretože pripomínal karikatúru vtedajšej moci.

Kubalove krátkometrážne filmy pre detského diváka nájdu záujemcovia v sekcii DAFilms Junior.
 

Vyberte región

mark